Project Description

Описание

Креватната дървеница (Cimex lectularius) е вид кръвосмучещо насекомо от семейство Паразитни дървеници. Среща се по цял свят, включително България.

Дължината на тялото е около 8 mm.

Креватната дървеница се среща на всички континенти с изключение на Антарктида. Живее при умерени и тропически климатични условия по цял свят и е известна от древни времена. Температурата е важен фактор за нейното оцеляване, тъй като за нормалното протичане на излюпването, развитието на нимфата и живота на възрастния индивид е необходима температура от 13 – 15 °C.

Когато не се храни, креватната дървеница се крие в дупки и пукнатини или други защитени места в къщи, курници или гълъбарници. Излиза само на сухи и грапави повърхности (напр. дърво, хартия, камък, мазилка, метал или плат). Отбягва влажни повърхности. Обикаля хаотично, прави големи паузи при придвижване от едно място до друго. Креватната дървеница има специфична миризма, която се усеща само отблизо.

Паразитира главно по хората, но също така и по прилепи, кокошки, гълъби, други птици и копитни животни. Когато не се храни, дървеницата обикновено стои в гнездото си или в цепнатини в стаите или курниците. Избягва светлината, но когато е гладна, се храни и през деня.

Мъжките могат да се размножават с една или повече женски няколко пъти на ден. Мъжките, които са гладували повече от две седмици, не се чифтосват, а женските, които скоро не са се хранили, не са готови за чифтосване. Мъжките пробиват телесната стена на женските и вкарват спермата си в корема им. Яйцето е асиметрично и има розови петна.

Детайли

ЦАРСТВО

Животни (Animalia)

ТИП

Членестоноги

КЛАС

Насекоми (Insecta)

РАЗРЕД

Полутвърдокрили (Hemiptera)

СЕМЕЙСТВО

Паразитни дървеници (Cimicidae)

РОД

Cimex

ВИД

Креватна дървеница (C. lectularius)

Снимки